Koření od A do Z

Anýz

Anýz léčí nemoci dýchacích cest , rozpouští hleny usazené v průduškách a uvolňuje nosní dutiny . Navíc je jeho účinnost posílena antibiotickými vlastnostmi semen . Působí proti plynatosti , uvolňuje křeče v zažívacím traktu . Můžeme ho používat i při průjmech a kolikách . Návod  na čaj i nálev...

Rozmarýn

Jméno této silně aromatické rostliny pochází z latiny a je velice poetické.. "ros maris" znamená "mořská růže" .. toto jméno rozmarýn dostal díky svému původnímu výskytu v přírodě, pochází totiž z oblasti Středomoří, kde divoce roste na skalnatých mořských pobřežích. Někdy...

Tymián

Pod latinským rodovým jménem Thymus najdeme rodinu velice oblíbených aromatických bylin, které mají v lidovém léčitelství své zasloužené místo. Jsou to Tymián obecný (T. vulgaris), Mateřídouška obecná, zvaná též úzkolistá (T. serpyllum) a její další sestry, jako je Mateřídouška...

Hřebíček

Hřebíček: Hřebíček se k nám dováží z Madagaskaru , tlumí bolest zubů a dásní , má totiž účinek místního anesttika . Lze ho použít bapř. i v případě revmatické bolesti kloubů. Hřebíček má i dezinfekční účinky. Používá se k ošetření kůže a špatně se hojících ran. Dá se užívat i vnitřně v případě...

Lněné semínko

Lněné semínko v historii Len je jednou z nejdéle používaných rostlin na světě , lidé ho pěstují kvůli vláknu , oleji a semínkům už deset tisíc let . První zprávy o jeho vyzžití jako potraviny pocházejí z doby kolem roku 3000 př.n.nl. z Babylonie . Léčebné využití lnu poprvé zaznemanal ...

Zázvor

Zázvorový všelék   Zázvor je koření získávané z oddenků stejnojmenné rostliny , zázvoru pravého (Zingiber officinale) . Má výraznou pryskyřičnou vůni a žlutou nebo černou barvu . Je nezbytnou součástí indické a čínské kuchyně .  Používá se do sladkých i slaných pokrmů: zázvorového pečiva...

Křen selský

Jak pěstovat a sklízet křen ?     Pokud se rozhodneme křen pěstovat , postačí, když kdekoli v přírodě vykopneme kus jeho kořene s několika očky . Ten pak zasadíme na vhodné místo a zaléváme . Úspěšnost takového způsobu rozmnožování křenu je opravdu velká . Naopak...

Česnek kuchyňský

Česnek Česnek používali k prevenci a léčení staří Egypťané, chválil jej Homér , Aristoteles, Vergilius , Plinius , Mohamed a mnoho dalších . V arabských zemích byly nalezeny pět tisíc let staré nápisy psané klínovým písmem , které doporučují tuto rostlinu jako kořenidlo při vaření . Staří Řekové...

Hořčice

Hořčice:   První hořčici (tehdy ještě v mleté podobě) používali starověcí Řekové a Římané . Používá se na léčení Artritické bolesti , Bolesti zad  , Bolest hlavy , Bronchitidu , Zánět šlach , Rýma a chřipka  , Říhání . Římané žvýkali hořčičná semínka při bolestech zubů a mazání...

Fenykl

Fenykl   Fenykl obecný patří do jedné rodiny s kmínem , anýzem , koprem , koriandrem , celerem, petrželí , libečkem , kerblíkem , tedy do skupiny rostlin , které mají široké užití jak v kuchyni , tak v lidovém léčitelství . První záznamy o užívání této byliny...
Záznamy: 1 - 10 ze 10