Arónie-černý jeřáb

25.01.2014 17:44

Arónie - černý jeřáb

Arónie - černý jeřáb

U nás běžně rostoucí keř či menší stromek je bohužel poměrně málo známý , i když černé jeřabiny jsou doslova zázrak domácí medicíny .Bojuje s vysokým krevním tlakem , cholesterolem , stresem , zpomaluje stárnutí a nabízí spoustu vitaminů . 

 

Domovem arónie je východní část Severní Ameriky , kde její léčivé účinky kdysi dávno objevili indiáni . Do Evropy se tento keř dostal kolem roku 1700, a už tehdy byly jeho plody hojně využívány při léčbě trávicího úsrojí .

 

Jak arónie vypadá ?

Dorůstá do výšky 2-3 metrů .Kvete na jaře, křehká květenství jsou podobná jabloňovým . Lata má až 20 květů a vykvétá poměrně pozdě v květnu . Listy jsou 2 až 8 cm dlouhé , obykle krátce zašpičatělé , s jemným pilovitým okrajem , z vrchní části ve středu s černočerveným žilkováním . Na podzim mají zářivě červené zbarvení .Černý jeřáb je opadavý keř a v zimě jej poznáte podle výrazně vínově červených zimních pupenů . 
 
Pěstování :
Na zahradě ho může mít každý.Rostlina je poměrně nenáročná , pokud jde o zeminu . Nedaří se jí pouze v příliš těžkých jílovitých půdách . Pro plné dozrání plodů je vhohdné keře vysazovat na světlých a slunečných místech .Zbytečně ji nezastřihujte , nejvíce totiž plodí na konci větví . 
 
Sběr plodů :
Černé plody velikosti většího hrachu , často s matně voskovým povrchem , sklízejte od konce srpna do října . Plody vydrží dlouho na stromě zralé , aniž by se kazily , takže je můžete sklízet průběžně a konzumovat vždy čerstvé . Mají specifickou sladkokyselou až mírně natrpklou chuť .Suší se , mačkají na šťávy , připravuje se  z nich marmeláda a džemy , čaje , likéry , a vína .I listy černého jeříbu lze využít . Odvar z listů se používá jako prostředek ke snížení krevního tlaku , má protizánětlivé účinky a podporuje tvorbu žluče . 
 

Léčivka:

Arónie je všestranná léčiivá rostlina , která pomáhá udržet ve formě . Plody mají vysoký obsah flavonoidů , kyseliny listové , vitaminu K a vitaminu C . Obsahují antokyany , což jsou vysoce účinné antioxidanty - bioaktivní látky , které mají pozitivní vliv na množství procesů probíhajících v těle . Hrají velmi důležitou roli v prevenci proti vzniku srdečního infarktu a dokonce působí i preventivně proti některým druhůmnádorových onemocnění . Rovněž chrání organismus před aterosklerózou a chorobami souvisejícími s rostoucím věkem , jako diabetes Alzheimerova choroba , revmatismus či artritida. Pomáhá chránit játra a žaludek , má i protizánětlivé schopnosti. Černý jeřáb má rovněž schopnost zamezovat množení bakterií a virů , působí tak proti vytváření jejich odolnějších mutací . Při prevenci a léčbě diabetu pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi . 

 

Léčivé lektvary : likér a víno 

Do čtyřlitrové lahve dejte 1  litr černých jeřabin , zalijte 1 litrem jemné lihoviny ( vodky , brendy ) .Nechte 14 dní v chladu . Každý den promíchejte . Po dvou týdnech svařte 1 litr vody s 1 kg cukru a vychladlý roztok nalijte k jeřabinám . Následujících 14 dnů láhev každý den promíchejte . Potom výluh sceďte do lahví a uložte . Můžete udělat tzv. dokap , který se pije jako víno : 
Zbylé jeřabiny zalijte nálevem z 1,5 l vody a 3/4 kg cukru . Každý den promíchejte a za dva týdny slijte do lahví . 
 
 

Čerstvé černé jeřabiny rozmačkané s trochou medu , nebo zjemněné kysanou smetanou budou pochotkou i lékem v jednom .