Ekzém

24.01.2014 10:27

Mám doma už jen tři ekzematiky ( dva jsou již samostatní ) :) , ale povím vám žádná legrace to není .Na každého z nich účinkuje něco jiného a každému z nich se ekzém dělá vždy v jiném období . Je to složitá nemoc a každý si musí najít to své co mu pomáhá . Nejlépe je vždy po pobytu u moře , jenže ...kde vzít na několkatýdenní pobyt u moře a nejlépe ještě několikrát do roka . Proto si myslím,  že musíme opět využít toho kde bydlíme a hledat pomoc v naší přírodě . Jedna paní bylinkářka mi řekla , dělá si jim ekzém tady v našem kraji , tak hledej pomoc v okolí kde bydlíš . Samozřejmě že hledat pomoc ve městě nelze, ale každé město někde končí a kus přírody najdeme za každým městem . Nejprve ale zase něco bližšího o tomto složitém onemocnění .

 

Tohoto záhadného , nepříjemného  a urputného kožního onemocnění nebývá lehké se zbavit . Možná vás dohání k zoufalství i skutečnost , že doktoři nejsou schopni odhalit příčinu ekzému ani ho účinně léčit .Vede mne to k zamyšlení , vždyť v dřívějších dobách kdy lidé neměli takovou možnost každodenního koupání , sprchování a všelijakých respirantů , deodarantů a já nevím jaké ještě kosmetiky , žádný ekzém nebyl .Kde se tedy dnes bere? Myslím že  odpověď bude velmi jednoduchá , vše bylo prostší , strava , hygiena a nechemická příroda .To jsem ale opět odočila .

Ekzém se  projevuje  akutními vzplanutími , při nichž dochází k výsevu drobounkých , úporně svědících puchýřků naplněných tekutinou . Kůže na postižených místech po čase zhrubne a pokryje se šupinkami .Domácí léčba se soustřeďuje na zvlhčování pokožky , aby tolik  nesvědila a lépe se léčila .

 

Nejprve to nejdůležitější :

Než začnete s domácími léky , přesvědčte se , že dodržujete následující pravidla :

  • Vzimních měsích používejte v ložnici zvlhčovač , aby se kůže moc nevysušovala . Přístroj pravidelně čistěte , abyste po čase nevdechovali plísně a bakterie , kterým se ve špinavých zvlhčovačích dobře daří . 

  • V létě je vhodné minimalizovat pocení , které ekzém zhhoršuje , proto zapínejte klimatizaci a nebo často větrejte , hlavně na noc . 

  • Naučte se spát při pokojové teplotě né vyšší než 16 stupňů celsia .

  • Omezte nebo eliminujte používání chemikálií při praní .Místo nich používejte ,  kdykoli je to možné , netoxické prostředky neobsahující ani barviva ani vůně . Takový ocet do posledního máchání , vám udělá stejnou službu jako aviváž . Navíc chrání pračku před vodním kamenem a desifikuje jak prádlo tak pračku . Prádlo  používejte bavlněné , které jde vyvářet a prát na teplotu alespoň 60 stupňů . Žehlete prádlo , zničíte tak nejen pyly které na prádle ulpějí při sušení prádla venku, ale i další možné nečistoty ze vzduchu . Vyhněte se také bělidlům a různým změkčovačům . Na změkčení vody úplně postačí soda.Nejlépe se pere  exematikům v mýdlových vločkách .

  • Maximálně využívejte myčku na nádobí , abyste nepřišli do styku s vodou a detergenty. Když už musíte umývat nádobí ručně jako já , používejte gumové rukavice , lze dnes koupit již rukavice které jsou přímo pro alergiky s bavlněnou výstelkou , nebo si pod gumové navlékněte bavlněné rukavice , které jsou vhodné i na noc,  kdy pod ně naneseme větší vrstvu hydratačního krému , abychom ruce zregenerovali . Vyhýbejte se rukavicím s latexem , mohou u některých jedinců vyvolat alergickou reakci - a tím i zhoršit ekzém . 

  • Po doběhnutí pracího programu nechte prádlo ještě jednou vymáchat a vyždímat , abyste ho zbavili  posledních zbytků detergentů . 

  • Dávejte pozor , jestli nedošlo po kontaktu s nějakým materiálem ke zhoršení ekzému . Pokud ano , v budoucnu se mu  vyhýbejte . Takzvaná kontaktní dermatitida může být způsobena niklem obsaženým v náušnicích a jiných špercích , stejně jako latexem , kosmetikou , parfémy a čistícími prostředky .

Řada odborníků se domnívá že se na vzniku ekzému často podílí alergie na potraviny , Hlavně u dětí mladších dvou let , ale není nic neobvyklého , že dostanete alergii i po 30 roku věku . U mladší generace dělají největší problémy vejce, mléčné výrobky , arašídy , sója , pšenice a ořechy . U dospělých to jsou obykle mléčné výrobky , vajíčka , kvasnice , citrusové ovoce a některé druhy ořechů . Vyplatí se vést si deník , podle něhož lze najít vztah mezi jídlem a zhoršením nemoci . Nebo můžete všechny uvedené potraviny vyřadit asi na měsíc ze stravy a poté je do ní opět zařadit postupně jednu po druhé asi na tři dny a sledovat , jak kůže bude reagovat na jednotlivé potraviny . U dětí může během krátké doby vést taková změna k rapidnímu zlepšení . U dospělých k rychlé změně dojde málokdy , určitě to ale neublíží a může to i pomoci . 

  • Lékaře určitě navštivte když : ekzém pokrývá velkou polochu těla nebo se navzdory léčbě vrací ,jeho pomoc vyhledejte i v případě , že se na postižené kůži ojeví známky infekce , jako jsou - hnis , strupy , červené pruhy nebo horečka !

  •  

Domácí léčebné prostředky :

Mažte se rostlinými ztuženými tuky .

základem léčby ekzému je hojné používání hydratačních krémů . Zvláště po sprše nebo koupeli je vhodné ihned pořádně namazat postižená místa hydratačním prostředkem s neutrálním pH . Věřte nebo ne , skvělou volbou pro tento účel jsou ztužené rostlinné tuky .Aplikujte je na mokrou kůži , aby udržela co nejvíc vlhkosti .

 

Ošetřete postižené plochy šťávou z aloe . 

Gel který z této rostliny získáte , je plný protizánětlivých a hojivých látek . Rozlomte jeden list , lžící několikrát denně seškrábněte trochu dužiny a rozetřete ji na postižená místa . Pokud si aloi sami nepěstujete ( když trpíte ekzémem , je určitě vhodné ji mít ) , můžete koupit gel z aloe vera ve většině lékáren a obchodů se zdravou výživou . Přečtěte si složení na obalu , abyste se ujistili , že přípravek obsahuje stoprocentně čistý gel bez jakýchkoli přísad . 

 

Přírodní léčba :

Existuje spojení mezi zdravými vnitřnostmi a zdravou kůží . Probiotika pomáhají udržet rovnováhu střev .Tyto zdraví prospěšné bakterie najdeme v jogurtu , kefíru a dalších mléčných potravinách s ušlechtilými kulturami , stejně jako v potravinových doplňcích , které koupíme v lékárnách a obchodech se zdravou výživou . Několik studií dokázálo , že dokážou vylepšit stav pacintů s ekzémem . 

 

Jezte jen zdravé tuky . 

Jestliže trpíte ekzémem , uvědomte si , jaké tuky konzumujete . Omega-6 mastné kyseliny (například ve slunečnicovém a kukuřičném oleji ) zhoršují zánět . 

Na druhé straně omega-3 mastné kyseliny ( v olivovém a řepkovém oleji , lněném semínku , oříšcích a tučných rybách ) zvyšují v těle tvorbu látek s protizánětlivým účinkem a pomáhají v léčbě ekzému a dalších zánětlivých kožních onemocnění .Tip pro začátek : každý den si umelte v kávovém mlýnku dvě polévkové lžíce lněného semínka a posypte jím cererálie , ovocný koktejl , salát nebo jogurt . 

 

Bojujte s červenou pomocí žluté .

Kukrkuma , zářivě žluté koření , má díky vysokému obsahu kurkumínu vědecky prokázané antioxidační , protizánětlivé a imunostimulační schopnnosti . Její hřejivá , citrusová chuť se dobře hodí k vajíčkům , rýži a většině dušených mas se zeleninou . Také je hlavní ingrediencí karí . Aby vám kurkuma při léčbě ekzému skutečně pomohla , přidávejte jí každý den jednu až půl čajové lžičky do výše uvedených jídel nebo polévek -účinek se projeví jen při pravidelném užívání .Jestliže to nezvládnete , zvažte užívání potravinového doplňku .Pátrejte po standardizovaných extraktech obsahujících 95 procent kurkuminu a berte 350miligrmů dvakrát denně . 

 

Pochutnejte si na rybách :

Rybí konzervy s lososem ,sardinkami , sledi a makrelami jsou plné omega-3 mastných kyselin , které pomáhají při regenaraci pokožky a brání rozvoji zánětu , který ekzém provází . Výzkum účinku na příznaky a příčiny ekzému se soustředil víc na potravinové doplňky s rybím olejem než na ryby samotné , výsledky ale přesvědčily většinu kožních lékařů o důležitosti mořských živočichů ve stravě. Měli byste jíst zmíněné rybí konzervy dvakrát až třikrát týdně . Vychutnejte si sendvič s lososem ,rajčata s tuňákem nebo osmažte cibuli , přidejte konzervu sardinek a podávejte s talířem celozrných těstovin . 

 
V jednom starém herbáři jsem se  dověděla , že právě všechny tyto potraviny by měli konzumovat lidé co mívají problémy se zažíváním , ať s bolestmi žaludku po jídle nebo při trávení v tenkém střevě, při chorobách žlučníku a jater . Jídlo je lék a tak by jsme k jídlu měli i přistupovat , nepřejídat se ale nechodit ani hladoví .Jak říká staré pořekadlo : Jez dopolosyta pij dopolopita , nebo - snídej sám , obědvej s přítelem a večeři dej nepříteli . To platí dodnes.Rovnováha musí být ve všem . 
 
RECEPT NA LÉČIVÝ PŘÍPRAVEK 
 
Mast s medem a levandulí
 
Med je často zmiňován nejen v herbářích , jako léčivý prostředek při suché kůži a ekzému .Tento recept mám od jedné paní bylinkářky a umožňuje maximálně využít sílu medu a jeho účinků při ekzému . Med do sebe nasává vlhkost , čímž ulevuje pokožce od dráždění , k němuž dochází při dermatitidě a ekzému .
Podotýkám že je nejlepší používat med od včelaře a ne z obchodů .
 
30 g strouhaného včelího vosku 
1 hrnek olivového oleje 
1/2 hrnku medu 
1 kapsle vitaminu E ( 400 miligramů) 
60 kapek levandulového esenciálního oleje 
 
1. V hrnci s dvojitým dnem nebo ve vodní lázni rozehřejte za příležitostného promíchání včelí vosk .Vmíchejte olivový olej .Odstavte ze sporáku a nechte mírně zchladnout , pak přidejte med .Propíchněte kapsli s vitaminem E a vymačkejte její obsah do směsi , poté přidejte až 60 kapek levandulového esenciálního oleje .
2. Směs nalijte do čisté skleničky s pevně uzavíratelným víčkem a dle potřeby používejte aby vaše pokožka byla dobře hydratovaná a hladká .