ŠALVĚJ
Dnešní povídání bude o bylince která byla za našich babiček tak rozšířená a tak často užívaná v kuchyni , jako pažitka , či petrželka .Je to ŠALVĚJ , neboli " babské ucho " a také " babský břich ". John Gerrard britský bylinkář o ní napsal , že šalvěj je mimořádně vhodná pro hlavu a mozek , bystří smysly a zlepšuje paměť , zesiluje šlachy a léčí chvění a třes . Šalvěj má antioxidační a protizánětlivé vlastnosti a obsahuje mnoho dalších a důležitých látek , mezi něž patří třeba kafr , který ničí plísně a bakterie , což vysvětluje účinnost šalvěje jako konzervačního činidla při uchovávání masa.Šalvěj snižuje nadměrnou tvorbu hlenů v nosních a vedlejších dutinách a v horních dýchacích cestách.Nedávná studie dokonce potvrdila u seniorů zlepšení paměti a soustředění.Šalvěj také zmírňuje úzkost a zlepšuje výkonnost v situacích , kdy musíme řešit několik úkolů najednou.
Co jste možná netušili..
Neužívejte Šalvěj jako lék v těhotenství nebo během kojení . V léčebných dávkách ji bez porady s lékařem nepodávejte dětem .