ŠALVĚJ

02.05.2013 16:53

Dnešní povídání bude o bylince  která byla za našich babiček tak rozšířená a tak často užívaná v kuchyni ,  jako pažitka , či petrželka .Je to  ŠALVĚJ , neboli " babské ucho " a také  " babský břich ". John Gerrard britský bylinkář o ní napsal , že šalvěj je mimořádně vhodná pro hlavu a mozek , bystří smysly a zlepšuje paměť , zesiluje šlachy a léčí chvění a třes . Šalvěj má antioxidační a protizánětlivé vlastnosti a obsahuje mnoho dalších a důležitých látek ,  mezi něž patří třeba kafr , který ničí plísně a bakterie , což vysvětluje účinnost šalvěje jako konzervačního činidla při uchovávání masa.Šalvěj snižuje nadměrnou tvorbu hlenů v nosních a vedlejších dutinách a v horních dýchacích cestách.Nedávná studie dokonce potvrdila u seniorů zlepšení paměti a soustředění.Šalvěj také zmírňuje úzkost a zlepšuje výkonnost v situacích , kdy musíme řešit několik úkolů najednou.

 

Co jste možná netušili..

Neužívejte Šalvěj jako lék v těhotenství nebo během kojení . V léčebných dávkách ji bez porady s lékařem nepodávejte dětem .