Lupénka

24.01.2014 10:19

Lupénka

23.01.2014 10:22

Lupénka

Ani jsem do teď netušila jak je tato nemoc mezi lidmi rozšířená . Až když přišla kamarádka s potížemi ,tak jsem se začala pídit co s tím , jak jí pomoci ,  aniž by musela tělo zatěžovat hormonálními mastmi a zda je i na lupénku pomoc v přírodě. A samozřejmě že jsem našla hned několik prostředků jak na lupénku s pomocí dostupných prostředků,které máme většinou doma  .Dokonce jsem se dověděla a  věřte nebo ne , že  tato nemoc má podle léčitélů a bylinkářů  velkou spojitost se špatně fungujícím žlučníkem a játry . A je na tom něco pravdy , nezávisle na sobě mi to potvrdilo pět lidí . Teď už ale k tomu co nám radí literatura a léčitelé .

Jak vlastně lupénka vzniká :

Pacienti trpící tímto trochu záhadným a přesto častým onemocněním kůže vám řeknou , že se z ní jednou zblázní . Co se ale skutečně  "zbláznilo" , jsou jejich T-buňky ( druh bílých krvinek , jenž je možné si představit jako "vojáky" imunitního systému ) , které za normálních okolností vyhledávají a ničí mikroorganismy proniknuvší do našeho těla . Při lupénce však napadají zdravou kožní tkáň .Výsledkem je nadprodukce kožních buněk a hromadění těch , co odumřely . To se projeví vyvýšenými , zaníceními , bělavými ložisky na kožním povrchu , na nichž se mohou tvořit šupinky , které se často objevují a mizí bez jakékoli zjevné příčiny . Lupénka se obvykle špatně léčí a je to běh na dlouhou trať , ale pokud na ní zaútočíte na všech frontách , léčiva připravená z kuchyňských zásob a strava , mohou poskytnout velkou úlevu .

 
Důležité je provést opatření která zklidní nejen pokožku ,  ale i naši duši. Uvést rovnávahu do našeho života a naučit se i odpočívat a relaxovat .
 

Nevzhledné kožní projevy mnoho pacientů psychicky špatně snáší . Dobré je denně se koupat v lázni , do níž se přidávají koupelové soli nebo ovesné vločky . Voda by neměla být horká , ale jen vlažná a mýdla by neměla kůži vysušovat ani dráždit . Vybírejte proto šetrné , organické výrobky bez chemikálií a konzervačních látek . Po koupeli pokožku opatrně osušte , a dokud je ještě vhká , potřete ji vrstvou silně působícího hyfratačního krému . Ten aplikujte pravidelně po celý den , zvláště při studeném a suchém vzduchu .Hydratačním krémem se mažte hlavně na noc , a pokud je to možné přikryjte postižená místa igelitem a nechte krém působit až do rána . Ráno ve sprše opatrně omyjte z postižených míst šupinky . 

 

Domácí léčebné prostředky :

Dopřejte si příjemnou , dloouhou koupel v teplé vodě a potom si do ní přidejte trochu olivového oleje . Šupinatá ložiska po delší době strávené ve vodě změknou a zmírní svědění . Mohlo by ale dojít k vysušení kůže  , což svědění ještě zhorší , proto v lázni vydržte asi 10 minut , aby kůže "nasákla" , a 5 minut před ukončením do ní vlijte několik polévkkových lžic olivového oleje , který vodu zase z kůže vypudí . 

 

Lázeň s ovesnými vločkami :

Tato obilovina dokáže zmírnit svědění , navíc zklidňiuje kůži a zvlhčuje ji . 

Dejte do mixéru jednu až dvě plné hrsti ovesných vloček ( ne instatních ani ochucených ) a vytvořte z nich jemný prášek , který rozpustíte ve vodě . Nebo můžete použít plátěný sáček a také se dá použít čistá punčocha , která se naplní rozmixovanými vločkami a vloží do lázně . Můžete ji použít i k otírání postižených míst , ale jen jemně a opatrně,nedrhněte ji .

 

Minerální pramen :

 

Stačí si do koupele přidat 1 až 3 hrnky epsomské soli . Obsahuje hořčík , který působí na lupénku léčivě - pomáhá odstraňovat šupiny a zmírňovat svědění . Také do ní můžete nalít čajovou lžičku levandulového esenciálního oleje , který má zklidňující a hojivé účinky . 

Koupejte se každý den 15 minut , voda by však neměla být opět horká  , ale jen vlažná .

 

Pár zajímavostí :

I když to zní bláznivě, aby něco tak jednoduchého jako náplast dokázalo léčit tak složitou nemoc ,  jakou je lupénka . U některých šťastných jedinců tato metoda skutečně zabírá .V 80 letech minulého století doktor Ronald N Shore z nemocnice Johnse Hopkinse zjistil , že když přelepí na tři týdny ložiska obyčejnou náplastí , v místech pokrytých lepidlem - ne polštářkem -, dochází k úplnému vymizení a vyhojení . Poté zopakoval stejný postup  u ložisek na loktech - se stejným výsledkem . Doktor Shore uvedl , že nejlépe léčba učinkovala , když byla kombinována s jhinými terapiemi , koupele a promazávání .Zdá se tedy že sama o sobě dokáže projevy lupénky vyléčit jen u malé části pacientů .

 

Vědci prokázali , že při léčbě lupénky pomáhá vitamin D . Protože jsou pro jeho tvorbu nezbytné sluneční paprsky , měli byste jim vystavovat kůži alespoň 15 až 20 minut denně ( bez opalovacích krémů ) . V zimě kdy je sluníčka málo , byste měli užívat 250mg vitaminu D každý den . 

 

Přehodnoťte svůj způsob stravování 

Lékaři , kteří využívají tradiční přírodní metody , doporučují pacientům s těžšími , špatně léčitelnými formami lupénky , aby upravili svůj stravovací režim . Kromě jiného doporučují :
 
Zcela se vyhněte alkoholu , cukru  a tukům vyvolávajícím zánět , které jsou obsažené v mase , jídlech z rychlého občerstvení , průmyslově zpracovaných potravinách a mléčných výrobcích .
 
Zvažte bezlepkovou dietu , u některých pacintů vede ke zlepšení stavu .
Znamená to ale eliminovat ze stravy většinu obilovin včetně pšenice a čehokoli , co je vyrobené z pšeničné mouky , žita semoliny , sladu  a ječmene.Nahraďte je potravinami připravenými z rýže a rýžové mouky , ale i pohanky , kkukuřice , lněného semínka , ořechů , brambor , sóji a prosa .

 

Nechte se vyšetřit u alergologa , jestli nejste přecitlivělí nebo alergičtí na určité potraviny -někteří odborníci se domnívají , že to může mít s lupénkoku velkou spojitost . Častými "podezřelými " jsjou citrusy , mléko , kkukkuřice a vajíčka . 

 

 

Zkuste kurkumu :

Studie prokázaly , že kurkuma , koření , které dodává karí jeho žlutou barvu (ne však pálivost ) zmírňuje zánět mnoha chorobných stavů včetně lupénky .Pracovníci Marylandské univezity v nedávné studii prokázali , že kurkumin , antioxidant z kurkumy , chrání kůži neutralizací volných radikálů . Kromě toho zkracuje dobu léčby . 

Přimíchejte 1 čajovou lžičku kurkumy ( má lehce citrusovou chuť ) do rýže, zeleniny , těstovin , nebo jakéhokoli jídla .Aby se projevil její účinek , je nutné abyste ji komzumovali každý den . 

 

Potřete postižená místa tea tree olejem :

Naneste pár kapek ( rozpuštěných v v trošce olivového oleje ) na ložiska několikrát denně .Tento lék pocházející z Austrálie dokáže zmírnit svědění a změkčit ztvrdlou kůži , zvláště v mírnějších případech . 

 

Umelte si trochu lněného semínka :

Alespoň dvě polévkové lžíce ! A přidejte si je k salátu , cereáliím nebo do jogurtu . Lněné semínko je bohaté na omega -3 mastné kyseliny , které v těle blokují kyselinu arachidonovou , látku vyvolávající zánětlivé projevy . Nebo můžete použít olej z lněného semínka . 

 

Recept na domácí zklidňující krém na lupenku :

Tato hustá , hutná mast změkčuje kůži postiženou lupénkou a pomáhá jí hojit.

30 g nastrouhaného nebop nasekaného včelího vosku 

30g extra panenského olivového oleje 

30 g medu 

1. v hrnci s dvajjitým dnem nebo ve vední lázni rozpusťte při mírné teplotě včelí vosk .

2. v jiném hrnci ohřejte olivový olej a poté ho vlijte do rozehřátého vosku .Míchejte tak dlouho dokud se obě ingredience nespojí .

3. Vhrnci ohřejte med a poté vmíchejte do směsi oleje a vosku . Odstavte z plamene a míchejte , dokud není směs hustá a chladná . 

4. Lžící přendejte směs do sklenice a uchovávejte na chladném , tmavém místě . Bude jí asi třetina hrnku . 

5. Večer si přípravkem potřete postižená místa , překryjte igelitem a pevně převažte , nikoli však příliš těsně , elastickým obinadlem .

 

DŮLEŽITÉ :

POKUD JE POSTIŽENÁ VELKÁ KOŽNÍ PLOCHA NEBO SE OBJEVÍ LOŽISKA NA DLANÍCH A PLOSKÁCH NOHOU , ZAJDĚTE K LÉKAŘI .JEHO POMOC  BUDETE POTŘEBOVAT I V PŘÍPADECH , KDY SE OBJEVÍ ZNÁMKY INFEKCE , JAKO JE HNIS, ŽLUTÉ KRUSTY NA KŮŽI NEBO POCIT TEPLA V OKOLÍ LOŽISEK . KDYŽ JE LUPÉNKA PROVÁZENA BOLESTMI KLOUBU , MOHLO BY JÍT O NEMOC ZVANOU PSORIATICKÁ ARTRITIDA, KTERÁ VYŽADUJE LÉKAŘSKOU PÉČI .JESTLIŽE SE OBJEVÍ ROZSÁHLÁ LOŽISKA NAPLNĚNÁ HNISEM  A HOREČKA , JDE O NALÉHAVÝ PŘÍPAD TĚŽKÉ INFEKCE A MUSÍTE IHNED NA POHOTOVOST!