Problémy s vlasy .

22.05.2013 10:24

 

Padají vám vlasy

nebo máte lupy , svědí vás hlava ? Zkuste přírodní vlasové tinktury a odvary a dokonce i lak na vlasy .

 

Co jíst, aby jste měli zdravé vlasy

 

Aby jste měli pěkné a zdravé vlasy, je potřeba věnovat pozornost složení jídelníčku. Upravte si jídelníček nejen podle vašich představ, měl by také obsahovat vitaminy C a B, křemík, železo, síru, a zinek.

Co pít, aby jste měli zdravé vlasy

 

pro zdraví vašich vlasů je nutné hodně hodně pít , zejména čistou vodu , nejlépe obohacenou o rostlinné výtažky . Rozhodně však ne minerálky a slazené nápoje . Při delším pití ztěžují minerálky funkci ledvin a cukr pak oslabuje překyselením organismu celé tělo .  Nehledě na fakt , že různé nápoje obsahují mnoho chemických látek , které tělu také neprospějí .

 

  • Lak na vlasy z citronu

Vlasy jemné a rozlétané upravíte tak, že povaříte 2 citrony nakrájené na plátky ve dvou šálcích vody. Až se voda vypaří na polovinu, přelijete odvar do rozprašovače a máte přírodní lak na vlasy, po kterém se budou navíc krásně lesknout.

 

Domácí barva na vlasy

Blond přeliv: 2 lžíce sušeného heřmánku

Tmavší barva: 1 lžíce sušeného rozmarýnu, 1 sáček černého čaje, 1 lžíce sušené šalvěje

Načervenalá barva: 2 lžíce sušeného květu měsíčku

Postup: Byliny povařte 15 minut v půl šálku vody. Nechte vystydnout a odvar přimíchejte do svého šamponu.. Směs vetřete do vlasů a nechte působit 10 minut, pro tmavší odstín déle. Poté vlasy důkladně opláchněte.

 

  • Proti padání vlasů

Pijte kopřivový čaj a odvarem z kopřiv si oplachujte vlasy. Jezte stravu bohatou na křemík a užívejte ho jako doplněk stravy, podporuje růst vlasů a nehtů .

 

  • Kopřivová vlasová voda

1 hrst sušených kopřiv přelijeme čtvrt litrem vroucí vody, přidáme 1 lžíci vinného octa a necháme odstát 10 minut. Používáme na oplach vlasů po umytí. Potlačuje svědění, a lupy, proti padání vlasů. Používat alespoň 14 dnů. Odvar vydrží 2-3 dny, poté připravíme čerstvý. Světlé vlasy po této kůře tmavnou a tmavé získají lesk.

 

  • Mátová vlasová voda

Do 2 šálků vody nasypeme 1 hrst máty peprné a přidáme 1 šálek vinného octa. Vše vaříme 10 minut na mírném ohni. Tímto odvarem poléváme vlasy po umytí. Zklidňuje svědění a podporuje růst vlasů.

Stejným způsobem připravíme vlasové vody i z dalších bylin:

Heřmánek – na mastné vlasy, mírně vlasy zesvětluje

Šalvěj – proti podráždění vlasové pokožky

Šípková růže – na lesk, ozdravuje vlasy

Chrpa – na suchou pokožku hlavy, proti lámavosti vlasů

 

  • Kopřivová voda proti padání vlasů

Hrst kopřiv zalijeme 1 litrem vroucí vody a louhujeme 20 minut. Poté přecedíme a přidáme šťávu z 1 citronu. Používáme 1 lžíci denně na masáž vlasové pokožky.

  • Kopřivová tinktura proti padání vlasů

2 lžíce listů a kořenů z kopřiv zalijeme 5ti lžícemi čistého lihu, uzavřeme a postavíme na 2 týdny na slunečné místo. Poté scedíme a zředíme čtvrt litrem vody. Touto tinkturou masírujeme vlasovou pokožku vždy po umytí vlasů.

  • Kostivalová tinktura na růst vlasů

1 lžíci nařezaných listů a kořene kostivalu lékařského zalijeme 3 lžícemi lihu a odstavíme v uzavřené sklenici na 2 týdny na slunečném místě. Poté zředíme ¼ litrem vody a touto tinkturou masírujeme denně vlasovou pokožku.

  • Lopuchová tinktura na mastné vlasy

2 hrsti drobně nařezaného kořene lopuchu a 1 hrst kořene kopřivy zalijeme 3,5 dl lihu. Necháme 1 týden louhovat na slunečném místě. Poté dolijeme 1,5 dl destilované vody. Tímto roztokem masírujeme denně vlasovou pokožku. Působí proti nadměrnému maštění a vypadávání vlasů.

  • Lopuchová šťáva proti lupům

Smícháme 1 díl lihu, 4 díly cibulové šťávy a 6 dílů lopuchového odvaru, touto tekutinou potíráme vlasovou pokožku.

  • Medová kúra proti lupům

Smícháme 1 lžičku medu a 2 žloutky, rozmícháme na kašičku. Tu naneseme na pokožku hlavy a necháme působit 10 minut. Poté opláchneme.

  • Cibulová tinktura proti lupům

Nakrájíme nadrobno nebo nastrouháme několik cibulí, nasypeme do lahve a zalijeme francovkou. Uzavřeme a postavíme na týden na slunné místo. Tinkturou potíráme pokožku na hlavě ráno a večer. Jednou týdně uděláme vlasový zábal z 1 žloutku, který vetřeme do vlasů a necháme působit 30 minut. Poté opláchneme vlažnou vodou.

 

  • Pro lesk vlasů

Tmavé vlasy přelijeme odvarem z černého čaje nebo ze slupek vlašských ořechů.
Světlé vlasy opláchneme odvarenm z heřmánku.
Zrzavé vlasy opláchneme kávou.

  • Odvar z čaje proti šedivění a padání vlasů

Po umytí vlasy vždy opláchněte silným vývarem s čínského černého čaje a sušené šalvěje.

  • Žloutkový vlasový balzám

2 vaječné žloutky smícháme se šťávou z půlky citronu a přidáme pár kapek rumu. Nanášíme 2 x týdně na mokré vlasy. Dobře vmasírujeme a po chvilce opláchneme vlažnou vodou. Poté vlasy umyjeme šamponem.

  • Avokádová kůra na suché vlasy bez lesku

Dužinu jednoho avokáda rozmačkáme do kaše a postupně do ní po kapkách přiléváme olivový olej (celkem 2 lžíce). Směs natřeme na vlasy a necháme působit 20 minut. Potom vlasy důkladně opláchneme. Vlasy získají vlhkost a lesk.

  • Mast z lískových ořechů pro růst vlasů

Jádra lískových ořechů rozetřeme s vepřovým sádlem a touto mastí mažeme holá místa na hlavě.

  • Šampon z manga

Z manga vymačkáme dužinu a šťávu, naneseme na vlasy a vlasovou požku, necháme působit 15 minut, poté opláchneme vlažnou vodou. Tento šampon vyživuje jemné a suché vlasy, dodá objem a pečetí roztřepené konečky vlasů.